La visita ‘Ad Limina’

D’acord amb la disciplina canònica, el bisbe diocesà realitza cada cinc anys l’antiga tradició de la visita ad limina, per honrar els sepulcres dels sants apòstols Pere i Pau i trobar-se amb el successor de Pere, el bisbe de Roma.

La Visita, en els diferents moments litúrgics, pastorals i d’intercanvi fratern, té un significat precís per al Bisbe: augmentar el seu sentit de responsabilitat com a successor dels Apòstols i enfortir la seva comunió amb el successor de Pere. La Visita, a més, constitueix un moment important per a la vida de la mateixa Església particular, la qual, per mitjà del seu representant, consolida els vincles de fe, de comunió i de disciplina que la uneixen a l’Església de Roma i a l’etern cos eclesial.

Les trobades fraternes amb el romà Pontífex i amb els seus més estrets col·laboradors de la cúria romana ofereixen al bisbe una ocasió privilegiada no sols per a fer present la situació de la pròpia diòcesi i les seves expectatives, sinó també per a tenir més informacions sobre les esperances, alegries i dificultats de l’Església universal, i per a rebre consells i directives oportuns sobre els problemes de la pròpia diòcesi. Aquesta visita representa un moment fonamental també per al successor de Pere, que rep els pastors de les Esglésies particulars per a tractar amb ells les qüestions que es refereixen a la seva missió eclesial. La visita ad limina és així expressió de la sol·licitud pastoral de tota l’Església.

Per aquests motius, cal una preparació diligent. Amb anticipació suficient el bisbe es preocupa d’enviar a la Santa Seu la Relació sobre l’estat de la diòcesi. Per a la redacció disposa del formulari relatiu preparat per la Congregació per als Bisbes. Aquesta Relació haurà d’oferir al romà Pontífex i als dicasteris romans una informació de primera mà realista, sintètica i precisa, que és de gran utilitat per a l’exercici del ministeri petrí. A més, la Relació ofereix al bisbe un mitjà idoni per a examinar l’estat de la seva Església i per a programar el treball pastoral: per això convé que per a la seva elaboració el bisbe es valgui de l’ajuda dels seus més estrets col·laboradors en la funció episcopal, si bé la seva aportació personal és indispensable, sobretot en els aspectes que toquen més de prop la seva activitat, per a donar una visió de conjunt del treball pastoral.

La praxi actual és que les visites es realitzen regularment per conferències episcopals, o dividides en diferents grups si són massa nombroses, evidenciant així la unió col·legial entre els bisbes. Encara que alguns moments es fan en conjunt —visites a les tombes dels Apòstols, discurs del Papa, reunió amb els dicasteris de la cúria romana—, és sempre el bisbe particular qui presenta la Relació i compleix la visita en nom de la seva Església, trobant-se personalment amb el successor de Pere i tenint sempre el dret i el deure de comunicar-se directament amb ell i amb els seus col·laboradors sobre totes les qüestions que tenen a veure amb el ministeri diocesà propi.

 

Aquesta entrada ha esta publicada en Notes, Visita Ad Limina. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.